
Chyba każdy w dzieciństwie słyszał słowa rodziców powtarzające: Pij mleko, jeśli chcesz urosnąć. Okazuje się, że stwierdzenie to nosi w sobie sporo prawdy, popartej dowodami naukowymi. Od razu nasuwa się pytanie, czy wszyscy mogą korzystać z dobroczynnych właściwości białego napoju, wokół którego pojawiło się mnóstwo zarówno prawdziwych, jaki i fałszywych informacji? Oto niektóre z pojawiających się faktów i mitów.
Nietolerancja mleka dotyczy większości osób na świecie
Ostatnio bardzo dużo się słyszy o rezygnacji ze spożycia mleka, ze względu na nietolerancję zawartej w nim laktozy. W Polsce na te przypadłość skarży się około 15% społeczeństwa, a nie większość, jak próbuje się zasugerować. Dodatkowo należy zaznaczyć, że nietolerancja laktozy nie musi oznaczać całkowitej eliminacji mleka z diety, a tylko jego ograniczenie.
Mleko i produkty mleczne przyczyniają się do rozwoju cukrzycy
Kolejny mit, który odstrasza zwolenników białego napoju, został obalony naukowo. Ostatnie badania dowodzą, że picie mleka krowiego nie tylko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, ale także poprawia odpowiedź insulinową, co jest ważnym elementem kontrolowania cukrzycy.
Mleko zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę
Prawdą jest, że spożywanie produktów bogatych w wapń zapobiega chorobie kości, czyli osteoporozie. Minerał ten zawarty jest w mleku w postaci łatwo przyswajalnej, w dodatku w towarzystwie innych składników, które równie korzystnie wpływają na układ kostny. Zamiast sztucznej suplementacji, czasami lepiej wypić szklankę białego napoju.
Mleko może nasilić zmiany trądzikowe
Spożywanie mleka może niekorzystnie wpływać na skórę trądzikową, ze względu na zawartość kazeiny oraz białka serwatkowego, które zwiększają produkcję sebum. Problem szczególnie może dotyczyć nastolatków z dojrzewającą cerą.
Mleko zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego
Najnowsze badania dowodzą, że wapń zawarty w mleku w sposób naturalny zapobiega powstawaniu raka jelita grubego. Dzieje się tak dlatego, ponieważ neutralizuje on szkodliwe działanie kwasów żółciowych w przewodzie pokarmowym.
Przed podjęciem decyzji o rezygnacji z mleka, należy dokładnie się zastanowić i wziąć pod uwagę wszystkie korzyści, które można stracić. Najważniejsze to nie kierować się w ciemno panującymi trendami i opiniami.
Data dodania: 10-07-22
Autor: osm limanowa