nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy to problem dotykający wielu osób. Występuje w sytuacji, w której organizm nie ma dostępu do wystarczającej ilości laktazy. Wyjaśniamy, jakie są objawy tej dolegliwości i czy cierpiące na nią osoby mogą spożywać produkty mleczne.

Objawy nietolerancji laktozy

Niemożność trawienia laktozy objawia się na wiele sposobów. Najczęściej są to uporczywe bóle brzucha i nadmierna produkcja gazów. Wśród pozostałych objawów można wymienić:

  • przelewanie w jelitach,
  • wzdęcia,
  • biegunki,
  • mdłości,
  • regularne uczucie sytości,
  • kolki.

Czy testy na nietolerancje laktozy są wiarygodne?

Testy na nietolerancje laktozy są wykonywane na podstawie badania krwi pacjentów. Dają możliwość wykrycia nadwrażliwości na konkretny produkt. Niestety według wielu specjalistów nie mają praktycznego zastosowania umożliwiającego postawieni diagnozy. Testy wykrywają przeciwciała, które stanowią normalną reakcje organizmu na spożywanie pokarmów. Z tego powodu mogą być jedynie przyczynkiem do dalszej analizy, a nie do wprowadzenia restrykcyjnej diety.

Które produkty mleczne są bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy?

Wbrew pozorom osoby nie tolerujące laktozy mogą spożywać niektóre produkty mleczne. Są to wyroby poddawane fermentacji, takie jak: maślanki, kefiry ,jogurty oraz sery pleśniowe. Wymienione produkty zawierają bakterie probiotyczne, a co za tym idzie wytwarzają laktazę, której niedobór prowadzi do pojawiania się omawianej dolegliwości. Ponadto ich spożycie może minimalizować objawy laktozy.