
Czym jest spółdzielnia mleczarska?
Spółdzielnia mleczarska to rodzaj przedsiębiorstwa, które niezależnie zrzesza wielu dostawców mleka, organizuje i prowadzi jego skup, a także zajmuje się przetwarzaniem i sprzedażą produktów mleczarskich od współpracujących w niej członków. Ponadto pomaga doskonalić technikę hodowli bydła, czy prowadzenia gospodarstw rolnych. Inicjuje także inwestycje w proces produkcyjny, zwiększając tym samym jakość oraz innowacyjność oferowanych przez spółdzielnię produktów.
Przykładowa oferta zakładu mleczarskiego
Zakład mleczarski od samego początku, czyli od nabycia surowca od należących do niego dostawców, aż po końcowy proces produkcyjny, zabezpiecza wszelkie etapy przez które przechodzi żywność, dbając równocześnie o jej wysoką jakość. Wybierając z oferty produkty mleczne dostarczane przez spółdzielnie mleczarskie mamy pewność, że jest to żywność naturalna, certyfikowana, o czystym i prostym składzie, zawierającym wszelkie witaminy i minerały, a także stworzona przy użyciu tradycyjnych receptur produkcyjnych, które podkreślają pyszny smak nabiału.
Jakie rodzaje produktów mlecznych są dostępne w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej?
W ofercie każdej spółdzielni mleczarskiej znajdziemy przede wszystkim mleko oraz szeroką gamę produktów mlecznych, takich jak: sery twarogowe, serki białe, wiejskie, śmietany o różnej tłustości, kefiry, maślanki, masło, różnego rodzaju sery twarde, napoje mleczne, jogurty naturalne, jogurty owocowe oraz pitne, a także desery na bazie mleka czy serów.